IT Academy, formació tecnològica per trobar feina

Barcelona Activa ofereix itineraris formatius gratuïts i personalitzats per aprendre a programar i trobar feina en l’àmbit tecnològic.

Aprendre a programar en només 18 setmanes i trobar feina al sector TIC. Sota aquesta premissa comença a estudiar l’alumnat que decideix apuntar-se als itineraris formatius d’IT Academy de Barcelona Activa. El programa ofereix formació tecnològica en programació i dades, gratuïta i de curta durada per a persones que vulguin ampliar coneixements o canviar de professió.

L’any 2017, Barcelona Activa va crear el programa IT Academy per respondre a la necessitat creixent de perfils tecnològics que tenien les empreses de la ciutat. Cinc anys després, la demanda de professionals al sector TIC supera l’oferta per un marge ampli i les empreses que necessiten contractar aquests perfils tenen problemes per trobar-ne. Des de la posada en marxa del programa, IT Academy ja ha format més de 1.500 professionals TIC per treballar en el sector que més ocupació de qualitat està creant a la ciutat. 

IT Academy ofereix formació presencial i online que s’adapta a la disponibilitat i al ritme de cada estudiant. L’alumnat ha d’optar per una de les especialitats que s’ofereixen: Front End, Back End, Full Stack i Data Science. El programa els permet aprendre els llenguatges i tecnologies amb més demanda, com Java, Nodejs, Angular, React, Vue i php, i practicar el treball en equip mitjançant simulacions de projectes reals per adaptar-se a l’entorn laboral des del primer dia.

Un model educatiu innovador

El mètode pedagògic dels cursos es basa en l’autoaprenentatge i en el learning by doing, que incentiva l’alumnat a apoderar-se i a responsabilitzar-se del seu creixement personal. A més, compten amb mentoria permanent, ja que disposen d’una persona experta que les acompanya durant tota la formació i el procés de recerca de feina.

La formació parteix d’exercicis i projectes que van augmentant la dificultat tècnica de forma progressiva durant l’itinerari. Durant les 18 setmanes que dura, l’objectiu del curs s’enfoca en que cada estudiant pugui desenvolupar l’autonomia i les capacitats necessàries per treballar com a desenvolupadora o desenvolupador web.

Més enllà de les habilitats necessàries per treballar en la programació web, des de l’inici de l’itinerari es fomenta el treball peer to peer i la cohesió de grup. A més, durant la part final del projecte es treballa en equip, com en un entorn laboral. Tots els reptes i projectes plantejats al pla formatiu tenen uns terminis i uns objectius definits, per tal de simular un context de feina real.

Durant el programa, l’alumnat també rep formació complementària als coneixements tècnics. Les persones que estudien a IT Academy obtenen una sèrie de competències i habilitats per adaptar-se a qualsevol entorn laboral que els ajudarà a desenvolupar una feina efectiva. Per exemple, en els cursos es treballa la iniciativa, l’aprendre a aprendre, la resiliència, la capacitat de superació i el compromís. 

“De mestra a programadora en 18 setmanes”

Les persones que decideixen estudiar a IT Academy volen reconvertir-se a nivell professional cap a un nou àmbit laboral o bé ja tenen coneixements tecnològics previs però volen millorar coneixements i aptituds. Per aquest motiu, l’alumnat prové de situacions laborals molt diverses.

Un exemple és el de la Begoña Fernández, que explica que “després de tota una vida dedicada al món de l’arquitectura i del disseny, he conegut el sector TIC. De la mà d’IT Academy he après a desenvolupar-me i a fer-me un lloc en aquest camp”. En una situació similar es trobava la Raquel Alvear: «He passat de mestra a programadora de Business Intelligence gràcies al suport del professorat, l’equip de coordinació i tots i totes les companyes».

El cas d’en Xavier Roldan també mostra com IT Academy ajuda a la inserció laboral a través del canvi de sector: «M’havia quedat sense feina i vaig pensar en reconvertir-me. Gràcies a IT Academy vaig obtenir uns coneixements que m’han permès reincorporar-me al món laboral». 

També hi coincideix la Luisa Tenorio: “En un dels moments més crítics de la meva vida, IT Academy ha sigut l’ingredient indispensable per a la meva reconstrucció personal i professional. Tots els elements han sigut fonamental, culminant amb una contractació en una de les empreses punteres del sector IT. Sens dubte, una experiència professional de 180 graus cap a l’èxit”.

La inserció laboral, l’últim pas

Una vegada acabat l’itinerari i amb els coneixements necessaris, les persones que cursen IT Academy també reben assessorament i eines durant la recerca de feina. De fet, les dades mostren que el 82% de l’alumnat troba feina 180 dies després d’acabar la formació, amb un salari superior a la mitjana. A dia d’avui, més de 300 empreses ja han contractat l’alumnat graduat a la formació de Barcelona Activa.

Més enllà d’acompanyar l’alumnat durant el procés formatiu i la recerca de feina, el programa ofereix un servei gratuït dirigit a les empreses que busquin contractar perfils tecnològics. Des d’IT Academy s’analitza les necessitats de cada organització i es fa una selecció exhaustiva i acurada de l’alumnat que més s’ajusta al que necessiten. Les vacants de les empreses que contacten amb el servei també es difonen amb la comunitat d’alumni.